فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و دوم شماره 10 (پیاپی 177، دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رضائیان* صفحات 1017-1018

    همان طور که در سخن سردبیری شماره پیش به آن اشاره گردید، با پدید آمدن افکار خودکشی و طراحی برنامه ای برای اجرای آن، فرد در معرض خطر شدیدی جهت اجرای این برنامه قرار می گیرد [1]. در این مرحله نیز، مجددا مسایل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی معتددی درگیر می شوند. برای مثال، اگر در جامعه، برنامه ای برای غربالگری افراد در معرض خطر وجود داشته باشد، می توان فردی را که دارای افکار خودکشی است و یا برای انجام آن طرحی را تهیه نموده است، در مراحل اولیه شناسایی و با ارایه خدمات مشاوره ای و درمانی مطلوب، وی را از انجام این عمل برحذر داشت [2].
    همچنین، اگر در جامعه، برنامه های آموزشی مبتنی بر افزایش آگاهی درباره شناخت افراد در معرض خطر خودکشی وجود داشته باشد، آن وقت دوستان، اعضاء خانواده، مددکاران اجتماعی، معلمین، اساتید، پزشکان، روحانیون، نیروهای انتظامی و سایر اقشار جامعه می توانند فرد در معرض افکار خودکشی را تشخیص داده و وی را برای دریافت خدمات مشاوره ای و درمانی مطلوب، هدایت و راهنمایی نمایند. اما اگر چنین برنامه های غربالگری و آموزشی وجود نداشته باشد و اخبار منتشره همچنان به بزرگ نمایی موارد خودکشی بپردازند، آن وقت ممکن است فرد، طرح خود را به مرحله اجرا در آورد [2].
    این مرحله ای بسیار حساس است، چرا که در صورتی که فرد طرح خود را اجرا کند، نتیجه آن ممکن است مرگ باشد. توجه به این نکته ضروری است که حتی یک مورد مرگ ناشی از خودکشی، بسیار زیاد بوده و بار سنگینی را بر دوش دوستان، اعضاء خانواده، جامعه و حتی کشور تحمیل می نماید. تحمل این بار، بسیار دشوار است و ممکن است سال های متمادی طول بکشد تا برخی از افراد از زیر این بار سنگین، تا حدودی نجات یابند [3].
    همچنین، اگر رسانه ها، این مورد خودکشی را بزرگ نمایی کنند، آن وقت ممکن است که با پدیده خوشه خودکشی (Suicide cluster) روبه رو شویم. به این معنی که رفتار خودکشی فرد، به ویژه توسط گروه همسن و همجنس وی، تکرار گردد. آن وقت جامعه به جای بحران یک مورد خودکشی، از چند بحران خودکشی به هم پیوسته رنج خواهد برد که مقابله با آن، بسیار دشوار و نفس گیر خواهد بود [4].
    نکته دیگر این است که اگر فرد طرح خودکشی را پیاده کند، اما جان سالم به در برد، هنوز هم تحمل بار ناشی از این مورد که به آن اقدام به خودکشی گفته می شود، برای خود فرد، خانواده و جامعه وی، بسیار سنگین خواهد بود. چنین افرادی ممکن است دچار ناتوانی و یا نقص عضو شده و برای همیشه، یک نوع زندگی وابسته و بسیار ناخوشایندی را تجربه نمایند. همچنین، شواهد نشان
    می دهند که چنین افرادی، بیشتر از سایر افراد عادی جامعه در معرض انجام خودکشی مجدد می باشند و بنابراین، نیازمند دریافت و مراقبت های بسیار ویژه و معمولا برای مدت های طولانی خواهند بود [3].
    اینکه اقدام یک فرد چقدر به خودکشی وی خواهد انجامید، نسبت بسیار نزدیکی با روش مورد استفاده وی دارد. برای مثال، برخی از روش ها مانند مصرف بیش اندازه ی قرص استامینوفن، درصد خودکشی پایینی دارند. در حالی که مصرف سموم دفع آفات نباتی، خطر خودکشی متوسطی دارند. اما روش هایی مانند خودسوزی، استفاده از سلاح گرم، دار زدن و قرص برنج، از قدرت کشندگی بسیار بالایی برخوردار هستند [5].
    بالاخره، ذکر این نکته هم بسیار ضروری است که استفاده از یک روش به خصوص برای خودکشی، بستگی بسیار نزدیکی به در دسترس بودن آن روش و همچنین مقبولیت فرهنگی آن دارد، برای مثال، در ایالات متحده آمریکا و به خاطر در دسترس بودن سلاح های گرم، استفاده از این روش در صدر روش های دیگر قرار دارد [5]. در حالی که در برخی از مناطق موجود در کمربند جغرافیایی خودسوزی، سوزاندن روش رایجی برای خودکشی است که از مقبولیت فرهنگی خاصی نیز برخوردار است [6].

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی
  • مطهره غلامی حسنارودی، نازنین فاتحی، سیده فاطمه موسوی* صفحات 1019-1036
    زمینه و هدف

    مسیولیت های والدینی برای مادران به عنوان مراقبان اصلی، تجربه استرس زایی است که می تواند به فرسودگی والدینی منجر شود. بنابراین، بررسی عوامل زیربنایی که خطر ابتلاء به فرسودگی مادران را افزایش می دهد، ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی گر تنظیم هیجان در رابطه بین صفات شخصیتی روان رنجورخویی و وظیفه شناسی با فرسودگی والدینی در مادران شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش توصیفی حاضر، حجم نمونه شامل 286 نفر از مادران شهر تهران در بازه زمانی 1402-1401 بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه های فرسودگی والدینی Roskam، پرسش نامه تنظیم هیجان Gross و John و پرسش نامه پنج عاملی شخصیت Costa و McCrae استفاده شد. داده ها با آزمون همبستگی Pearson و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن مادران مورد بررسی 43/8 ± 78/35 سال بود. نتایج تحلیل میانجی نشان داد که رابطه مستقیم روان رنجورخویی و رابطه غیرمستقیم آن از طریق سرکوبی با فرسودگی والدینی معنادار بودند (به ترتیب 194/0=β و 069/0=β، 01/0P<). هم چنین، رابطه مستقیم وظیفه شناسی و رابطه غیرمستقیم آن از طریق ارزیابی مجدد با فرسودگی والدینی معنادار بودند (به ترتیب 216/0-=β و 078/0-=β، 05/0P<). بنابراین، سرکوبی در رابطه بین روان رنجورخویی و فرسودگی والدینی و هم چنین ارزیابی مجدد در رابطه بین وظیفه شناسی و فرسودگی والدینی، نقش میانجی جزیی مکمل را داشتند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر بر نقش مهم راهبردهای تنظیم هیجان که پیوند دهنده صفات شخصیتی به فرسودگی والدینی است و نیز اهمیت توجه به آموزش مهارت های هیجانی به مادران تاکید دارد.

    کلیدواژگان: فرسودگی والدینی، صفات شخصیتی، روان رنجورخویی، وظیفه شناسی، تنظیم هیجان
  • نیلوفر میکاییلی*، محمد نریمانی، فاطمه مرحمتی صفحات 1037-1052
    زمینه و هدف

    اضطراب اجتماعی به عنوان یکی از مطرح ترین نشانه های روانی در دانشجویان مشاهده می شود. هدف این پژوهش تعیین نقش میانجی تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین نشانه های اضطراب اجتماعی با اجتناب تجربه ای در دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی، تعداد 253 نفر از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1402-1401 به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اضطراب اجتماعی Conor و همکاران، پرسش نامه پذیرش و عمل نسخه دوم و فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری مدل یابی معادلات ساختاری و همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، اجتناب تجربه ای (001/0>P، 31/0=β)، تنظیم شناختی هیجان مثبت (001/0>P، 29/0=β) و تنظیم شناختی هیجان منفی (001/0>P، 37/0=β) بر اضطراب اجتماعی اثر مستقیم داشتند. هم چنین، اجتناب تجربه ای از طریق تنظیم شناختی هیجان منفی (001/0>P، 130/0=β) و تنظیم شناختی هیجان مثبت (001/0>P، 122/0=β) بر اضطراب اجتماعی اثر غیرمستقیم داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اجتناب تجربه ای به طور مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در ایجاد و حفظ اضطراب اجتماعی نقش دارد. مداخلاتی در جهت کاهش اجتناب تجربه ای و مدیریت هیجانی و در دانشجویان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، اجتناب تجربه ای، تنظیم شناختی هیجان، دانشجویان
  • اردشیر هلاکویی، ارمین محمودی*، علیرضا ماردپور صفحات 1053-1070
    زمینه و هدف

    زنان در آستانه طلاق در معرض مشکلات روان شناختی قرار دارند. این پژوهش با هدف پیش بینی بهزیستی روان شناختی و انسجام روانی بر اساس ذهن آگاهی و راهبردهای تنظیم هیجان با نقش میانجی تاب آوری زنان در آستانه طلاق شهر اصفهان در سال 1402 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1402 بود که با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 302 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسش نامه های راهبرد تنظیم هیجان Gross وJohn ، پنج وجهی ذهن آگاهی (Five-faceted mindfulness questionnaire; FFMQ) Bather، بهزیستی روان شناختی Ryff، انسجام روان شناختی Flensburg-Madsen و تاب آوری Connor و Davidson پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ذهن آگاهی (001/0>P، 74/0=β)، راهبردهای تنظیم هیجان (033/0=P، 11/0=β) و تاب آوری (001/0>P، 36/0=β) با بهزیستی روان شناختی؛ بین ذهن آگاهی (001/0>P، 13/0=β)، راهبردهای تنظیم هیجان (001/0>P، 56/0=β) و تاب آوری (001/0>P، 39/0=β) با انسجام روانی؛ بین ذهن آگاهی (028/0=P، 06/0=β) و راهبردهای تنظیم هیجان (022/0=P، 45/0=β) با تاب آوری رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین ذهن آگاهی، راهبردهای تنظیم هیجان با بهزیستی روان شناختی و انسجام روان با نقش میانجی تاب آوری رابطه مثبت و معنادار مشاهده شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تاب آوری در رابطه بین ذهن آگاهی و راهبردهای تنظیم هیجان با بهزیستی روان شناختی و انسجام روانی زنان در آستانه طلاق نقش مهمی دارد. پیشنهاد می شود با برگزاری کلاس های آموزش خانواده، در افزایش بهزیستی روان شناختی، انسجام روانی و  تاب آوری زنان تلاش شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، انسجام روانی، ذهن آگاهی، هیجان، تاب آوری، زنان
  • اصغر جعفری*، نجمه احمدزاده صفحات 1071-1088
    زمینه و هدف

    ویژگی های روان شناختی، هیجانی و شناختی مادر بر روی سازگاری روانی نوجوانان با سرطان تاثیر می گذارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه پریشانی روانی و نشانگان شناختی-توجهی مادران با سازگاری روانی نوجوانان مبتلا به سرطان با نقش میانجی تنظیم هیجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری نوجوانان تحت درمان سرطان و مادران آنان در 5 ماه اول سال 1401 در شهر تهران بودند. تعداد 122 شرکت کننده به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های سازگاری روانی-اجتماعی با بیماری Derogatis (1986)، پریشانی روانی Kessler و همکاران (2003)، نشانگان شناختی-توجهی Veles و همکاران (2009) و تنظیم هیجان Garnefski و Kraaij (2006) جمع آوری و با آزمون های ضریب همبستگی Pearson، تحلیل رگرسیون به شیوه سلسله مراتبی و آزمون Sobel تحلیل شدند.

    یافته ها

    پریشانی روانی با ضریب 486/0-، نشانگان شناختی-توجهی با ضریب 511/0-، تنظیم هیجان مثبت و منفی با ضریب 475/0 و 431/0- با سازگاری روانی رابطه معنادار داشتند (p<0.001). تنظیم هیجان مثبت و منفی مادران در رابطه پریشانی روانی با سازگاری روانی با ضریب 445/0و 461/0- و در رابطه نشانگان شناختی-توجهی با سازگاری روانی 533/0 و 473/0- نقش میانجی معنادار داشت (p<0.001).

    نتیجه گیری

    تنظیم هیجان مثبت و منفی مادران در رابطه پریشانی روانی و نشانگان شناختی-توجهی آنان با سازگاری روانی نوجوانان با سرطان نقش میانجی دارند. به منظور افزایش سازگاری روانی نوجوانان با بیماری سرطان پیشنهاد می شود پزشکان و پرستاران به نقش پریشانی روانی و نشانگان شناختی-توجهی مادران توجه کنند و مادران را در به کارگیری تنظیم هیجان مثبت تشویق نمایند.

    کلیدواژگان: پریشانی، نشانگان شناختی، سازگاری، سرطان، کووید-19، هیجان
  • محمد هرنگ زا، نادر حاجلو*، محمد نریمانی، سجاد بشرپور صفحات 1089-1104
    زمینه و هدف

    اعتیاد به بازی های برخط بر سلامت جسمی و روانی نوجوانان تاثیر منفی می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی همجوشی شناختی در رابطه بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی با اعتیاد به بازی های برخط انجام شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش توصیفی حاضر، جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان (نوجوانان) دختر و پسر دوره اول متوسطه منطقه آموزش و پرورش بستک هرمزگان بود که در سال تحصیلی 1401-1400 به تحصیل اشتغال داشتند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای تعداد 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسش نامه های بدرفتاری روان شناختی، همجوشی شناختی و اعتیاد به بازی های برخط پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پاسخ گویی هیجانی، طرد کردن/ترساندن، غیراخلاقی/صادقانه نبودن، پرتوقع/انعطاف ناپذیری، منزوی سازی به ترتیب با مقدار ضریب 48/0، 41/0، 28/0، 31/0 و 32/0 به صورت مستقیم با اعتیاد به بازی های برخط ارتباط معناداری دارند (p<0.001). هم چنین، پاسخ گویی هیجانی، طرد کردن/ترساندن، پرتوقع/انعطاف ناپذیری و منزوی سازی به ترتیب با مقدار ضریب 24/0، 19/0، 08/0 و 14/0 با میانجی گری همجوشی شناختی به صورت غیرمستقیم با اعتیاد به بازی های برخط ارتباط معناداری دارند (p<0.001).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری همجوشی شناختی، با اعتیاد به بازی های برخط ارتباط معناداری دارند. از لحاظ کاربردی متخصصان می توانند از یک سو شیوه های ارتباطی والدین با فرزندان را مورد ارزیابی قرار داده و از سوی دیگر ضمن چالش های شناختی و گذشته نگر به دنبال کاهش اعتیاد به بازی های برخط و سوء گیری های شناختی باشند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های برخط، بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی، نوجوانان، همجوشی شناختی
  • اسماعیل ارباب، مجید کهرازهی*، حمیدرضا عباسی، عبدالحکیم خزایی صفحات 1105-1120
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید-19 علاوه بر اثراتی که بر سلامت جسمانی افراد داشت، اثرات روان شناختی زیادی نیز بر مردم برجای گذاشته است. از جمله افراد در معرض این پیامدها، دانش آموزان هستند. بنابراین، هدف مطالعه حاضر تعیین راه کارهای مدیریت آثار روان شناختی شیوع بیماری کووید-19 بر سلامت روان دانش آموزان در دوران پساکرونا می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری نظام مند، مقالات در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Springer، ISI، Scopus، Science direct، Google Scholar، Magiran، Noormags و SID با استفاده از کلید واژه های مرتبط با اهداف و موضوع پژوهش شامل کووید-19، سلامت روان دانش آموزان، اثرات روان شناختی کرونا، اختلالات روان شناختی دوران کرونا، راه کارهای مدیریت کرونا، و پساکرونا طی سال های 2019 تا 2021 مورد جستجو قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل مقالات مطابق با معیارهای ورود و خروج، به صورت کیفی انجام گرفت و نتایج در قالب نمودار جریانی و جدول خلاصه گردید. 

    یافته ها

    نتایج بررسی 20 مقاله نهایی شامل 12 مقاله لاتین و 8 مقاله فارسی، بر اساس چک لیست معیارهای ورود و خروج بیان گر آن بود که شیوع بیماری کووید-19 بر سلامت روان دانش آموزان، پیامدهای روان شناختی مخرب و منفی در سه بعد آموزشی، فردی و اجتماعی بر جای گذاشته است.   

    نتیجه گیری

    به منظور مدیریت آثار روان شناختی بیماری کووید-19 در ابعاد مختلف (فردی، اجتماعی و آموزشی)، تدوین و ارایه یک برنامه استراتژیک و جامع به صورت مشارکتی در نظام تعلیم و تربیت در دوران پساکرونا بر پایه سه اصل تعیین اهداف و انتخاب خط مشی، توجه به مولفه های اثرگذار و مشخص نمودن عوامل اجرایی بر اساس حیطه وظایف، حقیقتی انکارناپذیر است.

    کلیدواژگان: کووید-19، پیامدهای روان شناختی کرونا، سلامت روان دانش آموزان، راه کار مدیریت بیماری کرونا، پساکرونا
  • محسن رضائیان* صفحات 1121-1130

    تجمع خودکشی به جمع آمدگی یا گردآمدگی دو مورد یا موارد بیشتر از خودکشی اطلاق می گردد که این موارد از نظر زمان و مکان آن قدر به هم نزدیک هستند که نمی توانند به صورت تصادفی رخ داده باشند. رخداد تجمع خودکشی به ویژه اگر در نوجوانان و جوانان یک منطقه رخ دهد، می تواند نظام بهداشتی را با چالش های فراوانی مواجه نماید. همچنین، عدم شناسایی به موقع و نداشتن برنامه مقابله ای موثر با هر تجمع خودکشی، باعث بدبینی و عدم اعتماد مردم جامعه به مسیولان محلی و منطقه ای می گردد. در سال های اخیر، مواردی از تجمع خودکشی در ایران و جهان گزارش شده است که متاسفانه تبعات گوناگون و ناخواسته ای به همراه داشته است. از این رو، مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به دو سوال مهم است: اول این که، چطور می توان یک تجمع واقعی خودکشی را در کوتاه ترین زمان ممکن تشخیص داد؟ دوم این که، چطور می‏توان یک برنامه مقابله ای موثر با تجمع خودکشی را طراحی، اجرا و ارزشیابی نمود؟

    کلیدواژگان: تجمع خودکشی، شناسایی، مقابله، ارزشیابی
|
  • Mohsen Rezaeian* Pages 1017-1018
  • Motahareh Gholami Hosnaroudi, Nazanin Fatehi, Seyyedeh Fatemeh Mousavi* Pages 1019-1036
    Background and Objectives

    Parenting responsibilities for mothers as the main caregivers is a stressful experience that can lead to parental burnout. Therefore, it seems necessary to investigate the underlying factors that increase the risk of maternal burnout. The present study aimed to determine the mediating role of emotion regulation in the relationship between personality traits of neuroticism and conscientiousness and parental burnout in mothers of Tehran City.

    Materials and Methods

    In current descriptive research, the sample size included 286 mothers in Tehran in the period of 2022-2023, who were selected by convenience sampling method. Roskam's Parental Burnout Questionnaire, Gross and John's Emotion Regulation Questionnaire, and Costa and McCrae's Five-Factor Personality Questionnaire were used to collect data. Data were analyzed by Pearson’s and path analysis method.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of the examined mothers was 35.78±8.43 years. The results of mediation analysis showed that the direct and indirect relationships between neuroticism and parental burnout through suppression were significant (β=0.194, β=0.069, p<0.01, respectively). Also, the direct and indirect relationships between conscientiousness and parental burnout through reappraisal were significant (β=-0.216, β=-0.078, p<0.05, respectively). Therefore, suppression in the relationship between neuroticism and parental burnout and also reappraisal in the relationship between conscientiousness and parental burnout had a complementary partial mediating role.

    Conclusion

    The present research emphasizes the important role of emotional regulation strategies that link personality traits to parental burnout and also the importance of paying attention to teaching emotional skills to mothers.

    Keywords: Parental burnout, Personality traits, Neuroticism, Conscientiousness, Emotion regulation
  • Niloofar Mikaeili*, Mohammad Narimani, Fatemeh Marhamati Pages 1037-1052
    Background and Objectives

    Social anxiety is seen as one of the most prominent psychological symptoms in students. The aim of this study was to determine the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between social anxiety symptoms and experiential avoidance in college students.

    Materials and Methods

    In this descriptive research, 253 students of Mohaghegh Ardabili University were selected and studied in the academic year 2022-2023 by cluster random sampling method. To collect data, the Social Anxiety Questionnaire of Conor et al., the Acceptance and Action Questionnaire – version 2, and the short form of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire were used. The obtained data were analyzed using the statistical methods of structural equations modeling and Pearson’s correlation.

    Results

    According to the findings, experiential avoidance (β=0.31, p<0.001), cognitive regulation of positive emotion (β=0.29, p<0.001), and cognitive regulation of negative emotion (β=0.37, p<0.001) had a direct effect on social anxiety. Also, experiential avoidance through cognitive regulation of negative emotion (β=0.130, p<0.001) and cognitive regulation of positive emotion (β=0.122, p<0.001) had an indirect effect on social anxiety

    Conclusion

    The results showed that experiential avoidance plays a role in creating and maintaining social anxiety directly and indirectly through the mediation of cognitive emotion regulation. Interventions to reduce experiential avoidance and emotional management in students are recommended.

    Keywords: Social anxiety, Experiential avoidance, Cognitive emotion regulation, Students
  • Ardeshir Holakoie, Armin Mahmoodi*, Alireza Maredpour Pages 1053-1070
    Background and Objectives

    Women on the verge of divorce are exposed to psychological problems. This research was conducted with the aim of determining the predictors of psychological well-being and psychological cohesion based on mindfulness and emotion regulation strategies with the mediating role of resilience of the women on the verge of divorce in Isfahan City in 2023.

    Materials and Methods

    The research was descriptive and correlational. The statistical population included all the women referred to counseling centers in Isfahan City in 2023, and 302 people were selected as the research sample using convenience sampling method. The participants responded to Gross and John's Emotion Regulation Strategy Questionnaire, Bather's Five-Faceted Mindfulness Questionnaire (FFMQ), Ryff's Psychological Well-Being, Flensburg-Madsen's Psychological Coherence, and Connor and Davidson 's Resilience. Data were analyzed using Pearson's correlation test and structural equations modeling.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between mindfulness (p<0.001, β=0.74), emotion regulation strategies (p=0.033, β=0.11) and resilience (p<0.001, β=0.36) and psychological well-being; Mindfulness (β=0.13, p<0.001), emotion regulation strategies (β=0.56, p<0.001) and resilience (β=0.39, p<0.001) and mental coherence; And also mindfulness (p=0.028, β=0.06) and emotion regulation strategies (p=0.022, β=0.45) and resilience. There was also a significant positive relationship between mindfulness, emotion regulation strategies and psychological well-being and psychological cohesion with the mediating role of resilience (p<0.05).

    Conclusion

    It appears that resilience plays an important role in the relationship between mindfulness and emotion regulation strategies and psychological well-being and psychological cohesion of women on the verge of divorce. It is recommended to try to increase the psychological well-being, psychological cohesion, and resilience of women by holding family education classes.

    Keywords: Psychological Well-being, Sense of Coherence, Mindfulness, Emotion, Resilience, Women
  • Asghar Jafari*, Najmeh Ahmadzadeh Pages 1071-1088
    Background and Objectives

    Psychological adjustment of adolescents with cancer is affected by psychological, emotional, and cognitive traits of mothers. This study aimed to determine the relationship between psychological distress and cognitive-attentional syndrome of mothers and psychological adjustment of adolescents with cancer with the mediating role of emotion regulation.

    Materials and Methods

    In the present descriptive-correlational study, the statistical population was adolescents with cancer under treatment and their mothers in the first 5 months of 2022 in Tehran. One-hundred and twenty-two participants were selected by voluntary sampling. Data were collected by the Psychosocial Adjustment to Illness Scale (Derogatis, 1986), Psychological Distress Scale (Kessler et al., 2003), Cognitive-Attentional Syndrome Scale (Wells, 2009), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006) and analyzed by Pearson’s correlation, hierarchy regression, and Sobel test.

    Results

    Psychological distress with a coefficient of -0.486, cognitive-attentional syndrome with a coefficient of -0.511, positive and negative emotion regulation with coefficients of 0.475 and -0.431, respectively, had a significant relationship with psychological adjustment (p<0.001). Positive and negative emotion regulation of mothers mediated the relationship between psychological distress and psychological adjustment with coefficients of 0.445 and -0.461 and mediated the relationship between cognitive-attentional syndrome and psychological adjustment with coefficients of 0.533 and -0.473, respectively (p<0.001).

    Conclusion

    Positive and negative emotion regulation of mothers mediates the relation between their psychological distress and cognitive-attentional syndrome and psychological adjustment of adolescents with cancer. In order to increase psychological adjustment of adolescents with cancer, it is recommended that physicians and nurses pay attention to the role of psychological distress and cognitive-attentional syndrome of mothers and encourage the mothers to use positive emotion regulation.

    Keywords: Distress, Cognitive syndrome, Adjustment, Cancer, COVID-19, Emotion
  • Mohammad Herangza, Nader Hajloo*, Mohammad Narimani, Sajjad Basharpoor Pages 1089-1104
    Background and Objectives

    Online gaming addiction has a negative effect on the physical and mental health of adolescents. The present study was conducted with the aim of determining the mediating role of cognitive fusion in the relationship between childhood psychological maltreatment and online gaming addiction. 

    Materials and Methods

    In the current descriptive study, the statistical population included all middle school  students (boys and girls) in the Education Department of Bastak (Hormozgan Province), who were studying in the academic year 2021-2022, and 350 people were selected as a sample using the multi-stage cluster random sampling method. They answered questionnaires of psychological maltreatment, cognitive fusion, and online gaming addiction. Structural equations modeling was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that emotional responsiveness, rejection/intimidation, unethical/not being honest, high expectations/inflexibility, and isolation are directly and significantly related to online gaming addiction with coefficient values of 0.48, 0.41, 0.28, 0.31, and 0.32, respectively (p<0.001). Also, emotional responsiveness, rejection/intimidation, high expectations/inflexibility, and isolation have a significant relationship with online game addiction indirectly with the mediation of cognitive fusion with coefficient values of 0.24, 0.19, 0.08 and 0.14, respectively (p<0.001).

    Conclusion

    The present study showed that childhood psychological maltreatment has a significant relationship directly and indirectly with the mediation of cognitive fusion, with online gaming addiction. From a practical point of view, experts can evaluate the communication methods of parents with their children on the one hand, and on the other hand, seek to reduce online gaming addiction and cognitive exploits, along with cognitive and retrospective challenges.

    Keywords: Online gaming addiction, Childhood psychological maltreatment, Adolescents, Cognitive fusion
  • Ismaile Arbab, Majid Kahrazahi*, Hamidreza Abbasi, Abdolhakim Khazaei Pages 1105-1120
    Background and Objectives

    In addition to the effects of the coronavirus disease of 2019 (COVID-19) pandemic on the physical health of people, it has also left many psychological effects on people. Among the people exposed to these consequences are students. Therefore, the aim of the present study is to examine and determine the strategies for managing the psychological effects of the outbreak of the COVID-19 disease on the mental health of students in the post-corona era.

    Materials and Methods

    In this systematic review study, articles in PubMed, Springer, ISI, Scopus, Science direct, Google Scholar, Magiran, Noormags, and SID databases were searched and investigated using keywords related to the goals and topic of the research including COVID-19, mental health of students, psychological effects of corona, psychological disorders of the corona era, corona management solutions, and post-corona, during 2019 to 2021. The analysis of the articles was carried out qualitatively and according to the inclusion and exclusion criteria, and the results were summarized in the form of a flowchart and a table.

    Results

    The results of the review of 20 final articles (12 English and 8 Farsi articles) based on the inclusion and exclusion criteria checklist indicated that the spread of the COVID-19 disease has left destructive and negative psychological effects and consequences on the mental health of students in three educational, individual, and social dimensions.

    Conclusion

    In order to manage the psychological effects of the COVID-19 disease in different dimensions (individual, social, and educational), developing and presenting a strategic and comprehensive program in a participatory manner in the education system in the post-corona era based on the three principles of setting goals and choosing the policy, paying attention to the influential components, and specifying the executive factors based on the scope of duties, is an undeniable truth.

    Keywords: COVID-19, Psychological consequences of corona, Students' mental health, Corona disease management strategy, Post-corona
  • Mohsen Rezaeian* Pages 1121-1130

    The suicide cluster refers to the gathering of two or more cases of suicide that are so close in terms of time and place that they cannot have happened by chance. The occurrence of suicide cluster, especially if it occurs among teenagers and young people of an area can bring about many challenges to the health system. In addition, lack of timely identification and an effective plan to deal with suicide clusters can lead to pessimism and distrust in people towards the local and regional authorities. In recent years, there have been some reports of suicide clusters in Iran and around the world, which unfortunately has brought various unwanted consequences. Therefore, this article seeks to answer two important questions: First, how it would be possible to detect a real suicide cluster in the shortest possible time? Second, how it would be possible to design, implement, and evaluate an effective program to deal with a suicide cluster?

    Keywords: Suicide cluster, Detection, Confrontation, Evaluation